Emlak Vergisi Danışmanlığı

Emlak Vergisi Danışmanlığı

Emlak Vergisi Danışmanlığı

Emlak vergisi danışmanlığı hakkında sizlere emlak vergisi nedir, emlak vergisi ne zaman ödenir, emlak vergisi nasıl hesaplanır, emlak vergisi nasıl ve nereye ödenir gibi başlıklarla sizlere en iyi şekilde açıkladık. Sahip olduğunuz mülkler için ödediğiniz vergi türlerinden biri olan olan emlak vergisi nedir, ne zaman ve nasıl ödenir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Emlak Vergisi Nedir?

Kişinin sahip olduğu arsa veya binaya uygulanan vergi türüne emlak vergisi denir. 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre ülke sınırları içindeki tüm binalar yapı vergisine, araziler ise arazi vergisine tabidir. Arsa veya bina sahibi, varsa intifa hakkı sahibi veya her ikisi değilse her ikisi de gayrimenkulü mal sahibi olarak kullananlar emlak vergisini ödemekle yükümlüdür. Emlak vergi değeri tespit etmek amacıyla, mülkiyet sahibi ilk özellik bildirmek gerekir.

1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde yer alan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür. Yapı vergisi ve arsa vergisi olarak ikiye ayrılan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından ödenir. Mülk sahibi yoksa, arazinin veya binanın tahsis edildiği kişiler vergiyi ödemekle yükümlüdür.

Yeni bir ev veya arsa satın alırsanız, emlak vergilerinizi ödeyebilmeniz için önce bir emlak beyannamesi hazırlamanız gerekir. Taşınmaz Beyanı Tapusu olarak adlandırılan bu işlemi e-devlet üzerinden veya ilgili belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz. Başvurmak için aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekir:

  • Mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Bina ruhsatı,
  • İskan yani yapı kullanma izin belgesi fotokopisi,
  • Adres ve telefon bilgisi,
  • Tapu kayıtları esas alınarak doldurulmuş emlak bildirim formu

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak vergisi her yıl iki taksitle veya bir kerede ödenir. İlk taksit Mart, Nisan, Mayıs, ikinci taksit ise Kasım ayında ödenmelidir. Taşınmazın bulunduğu belediyeye gidilerek vergi ödemesi yapılabilir. E-belediye hizmeti veren belediyelerin sistemleri üzerinden online ödeme yapmak da mümkündür. Emlak vergisi her yıl belediyeler tarafından taşınmazın mevcut piyasa değeri üzerinden belirlenir.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Hesaplama hakkında bilmeniz gereken ilk şey, her ev veya arsa için verginin aynı olmadığıdır. Emlak vergisi, mülkün değeri ile doğru orantılı olarak artar veya azalır. Ayrıca, asgari gerçeğe uygun değer – yani gayrimenkulün bugünkü piyasadaki alış ve satış değeri – her yıl yeniden hesaplandığı şekliyle vergi değerindeki değişimi etkilemektedir. Bu bilgilerle birlikte ‘Emlak vergisi nasıl hesaplanır?’ Sorusuna cevap verecek diğer detayları bilmek gerekiyor.’.

Emlak vergisi hesaplaması, gayrimenkul varlığının türüne göre orantılı olarak hesaplanır. Konutlar ve arsalar için bu oran mevcut değerin% 1’idir. İşyerleri gibi diğer binalar için% 2, araziler için% 3 vergi ödenir.

Emlak vergisi oranını etkileyen bir diğer önemli faktör de taşınmazınızın bulunduğu belediyedir. Bulunduğunuz il büyükşehir belediyesi ise yukarıda belirtilen oranlar iki katına çıkarılır. Bu durumda büyükşehirlerde; Konut ve arsalar için% 2, diğer binalar için% 4 ve arsalar için% 6 vergi ödemek zorundasınız.

Emlak Vergisi Nasıl ve Nereye Ödenir?

Sorusuna cevap verdikten sonra ‘Emlak vergisi nasıl hesaplanır?’, ‘Emlak vergisi nasıl ödenir ve nerede ödenir?’ sorularını yanıtlamak yerinde olacaktır.’. Bu vergiler belediyeler tarafından tahsil edilir. Bu nedenle ödemenizi sahip olduğunuz gayrimenkulün bulunduğu belediyeye giderek yapabilirsiniz. Belediyeye gitmek için zamanınız veya fırsatınız yoksa, ödemenizi uzaktan da yapabilirsiniz. Belediyeye gitmeden ödeme yapmak için emlak mükellef numarasını kullanabilir veya PTT üzerinden havale yapabilirsiniz. Daha kolay bir yol ise belediyenin e-belediye sistemi üzerinden kredi kartınızı T.C’ye göndermektir. Kimlik numaranız veya kayıt numaranızla giriş yapmak ve ödeme yapmak olacaktır.

Emlak vergisi ödemek, gelir düzeyine bakılmaksızın taşınmaz sahibi olan her vatandaşın yerine getirmesi gereken bir sorumluluktur.

Hangi Gayrimenkuller Vergiye Tabi Değildir?

Emlak Vergisi Kanununun 4’üncü maddesine göre tarımsal işletme binaları, hükümet binaları, ordu evleri, askeri gazinolar, ibadethaneler, yabancı devletlerin elçilikleri ve konsoloslukları ile barajlar için yapı vergisi ödenmez. İlgili kanunun 14üncü maddesine göre devlete ait topraklar, mezarlıklar ve yabancı ülkelere ait topraklar da vergiye tabi değildir.

Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

Ev hanımları, dullar, işsizler, şehit yakınları, gaziler veya emekliler emlak vergisi ödemekle yükümlü değildir. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için taşınmazın 200 metrekareden az olması şartı gibi şartlar da bulunmaktadır. Emlak vergisi muafiyetinde gerekli şartların detaylarını öğrenmek için “Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorum Yap